EN | CZ
Stejně jako mnoho různých věcí má svoji fázi mladosti a zralosti
Published 16. 03. 2016
Víno, stejně jako mnoho různých věcí, prochází svým obdobím vývoje. Má svou fázi mladosti i zralosti. Mladé víno se charakterizuje svěžími kyselinkami. Časem však zraje a všechny jeho složky projeví znamení ideálního spojení jak ve vůni, tak v chuti. Každý člověk má vytyčenou svou vlastní pomyslnou hranici nejlepšího období konzumace tohoto královského nápoje. Pro některé je ideální, když má víno svěží, ovocitý charakter, jiní mají raději mohutnost a plnost vína po delší době ležení na lahvích. Kdy je ale obecně předpokládána zmíněná zralost vína? U jakostních a kabinetních vín tomu bývá 1 – 3 roky po sklizni, u pozdních sběrů a výběrů pak hranice sahá k 3 – 6 letům, u ledových a slámových vín i mnohem později. Můžeme však říct, že bílé víno zraje rychleji než víno červené.